هر خودرو شامل قطعات بسیاری است که تعدادی از آنها مستقیما در جریان حرکت نقش دارند. در پاسخ به این پرسش که پلوس خودرو چیست ؟ باید گفت یکی از آن دسته قطعات خودرو است که در جریان حرکت خودرو نقش دارد. پلوس با نام اصلی “Axle Shaft”، یک قطعه مهم در سیستم پیشرانش خودرو است. “Axle Shaft” یا پلوس محور، قطعهای است که نیروی موتور را از دیفرانسیل به چرخها منتقل میکند.
قطعه پلوس به صورت محوری در ناحیهٔ دیفرانسیل نصب میشود و از طریق جوشکاری یا اتصالات مکانیکی به دیفرانسیل متصل میشود. در حقیقت نیرویی که توسط موتور تولید شده است، پس از طی مسیر خود از کلاچ، گیربکس، میل گاردان به دیفرانسیل رسیده و از طریق پلوس خودرو به دو محور جداگانه منتقل میشود. هر محور یکی از پلوسهای خودرو را هدایت میکند و به چرخ متناظر آن محور متصل میگردد.
اگر علاقمند بودید میتوانید مقاله روغن ریزی کاسه نمد گیربکس را بخوانید.
جنس پلوس خودرو چیست ؟
این قطعه پلوس خودرو معمولاً از جنس فلزی مانند فولاد ساخته میشود و باید سختی و مقاومت کافی را برای تحمل نیروها و فشارهایی که در طول حرکت و بارگیری خودرو و افزوده شدن وزن به آن وارد میشود، داشته باشد. باید بدانید که نکته مهم در مورد پولوس خودرو چیست ؟ این نکته مهم است که پلوس خودرو باید دقیقاً مناسب برای شکل و اندازهٔ خودرو باشد تا بتواند به درستی در سیستم جلوبندی عمل کند. در غیر این صورت عملکرد مناسبی نخواهد داشت.
نقش پلوس خودرو چیست؟
اگر پرسشی که ذهن شما را درگیر کرده این است که وظیفهٔ پلوس خودرو چیست ؟ باید گفت وظیفه (Axle Shaft) انتقال نیروی موتور به چرخها است. وقتی موتور خودرو فعال میشود و نیرو و قدرت تولید میکند، این قدرت از طریق جعبهٔ دنده و شافت انتقال نیرو(Transmission) به دیفرانسیل منتقل مییابد. سپس نیرو از طریق پلوسهای خودرو (Axle Shafts) به چرخها انتقال داده میشود، موجب چرخشش چرخها میشود و همین در نهایت سبب حرکت خودرو میشود.
همچنین اگر علاقمند هستید مقاله علت دود سیاه ماشین را بخوانید.
پلوس از چه بخش هایی تشکیل شده است؟
در پاسخ به این پرسش که پلوس خودرو از چه بخشهایی تشکیل شده و اجزاي پلوس چیست ؟ میتوان گفت پلوس تقریبا از ۴ جزء تشکیل شده است. این ۴ بخش با همکاری هم میتوانند وظیفهی خود را که انتقال نیرو از موتور به چرخهاست انجام دهند:
1.سرپلوس :
سرپلوس یا كله پلوس اجزاي پلوس قطعهای است که محل اتصال پلاس به چرخها است و نقش اصلی را در سیستم انتقال نیرو و سیستم تعلیق خودرو بر عهده دارد. در انتهای پلوس قسمتی طراحی شده که به چرخها متصل است. مهم است که این قطعه متحرک باشد تا هنگام عبور خودرو از پستی و بلندی و پیچ و خم جاده انعطاف داشته باشد و در جای خود حرکت کند وگرنه ممکن است بشکند. به همین منظور سرپلوس امکان چرخش پیچشی پلوس خودرو را فراهم میکند.
2.مشعلی پلوس
مشعلی پلوس قطعهای است که در انتهای گیربکس که با اتصال به سه شاخ پلوس که بخش داخلی گیربکس است به پلوس متصل میشود.
3.گردگیر پلوس
از آنجایی که پلوس نیز قطعهای از قطعات خودرو است که در معرض گرد و خاک بسیار است و ممکن است بر عملکردش تاثیر بگذارد، باید از گرد و خاک محفوظ بماند. گردگیر پلوس طراحی شده است تا از قطعات داخلی پلوس در برابر گرد و خاک موجود در هوا است.
گردگیر پلوس خودرو همچنین میتواند بخشهایی مثل سرپلوس، سهشاخه ومشعلی را که روغنکاری یا گیریسکاری میشوند را محافظت کند.
4.سه شاخ پلوس
سه شاخه نیز قطعهای درون پلوس خودرو است که با چرخها و مشعلی درگیر است و درون سرپلوس قرار دارد. این بخش سبب حرکت طولی پلوس را در کنار حرکت چرخشی آن میشود. در صورتی که این قطعه خراب باشد و نتواند به درستی حرکت کند، در خودروی در حال حرکت سبب بروز لرزش میشود. تامین حرکت طولی پلوس توسط سهشاخه عبور خودرو از ناهمواریها را ساده و راحتتر میکند.
تاثیر این حرکت طولی در پلوس خودرو چیست ؟ ایجاد یک حرکت طولی در پلوس با کمک سهشاخه پلوس تامین میشود سبب میشود که عبور خودرو از ناهمواریها راحتتر اتفاق بیفتد.
5.میل پلوس
شاید این پرسش برایتان پیش آمده باشد میلهای که بین دو سر پلوس خودرو چیست ؟ میلهای که در این قسمت قرار دارد، انعطاف و امکان جابهجایی لازم را در این قطعه ایجاد میکند. به میل پلوس شافت نیز گفته میشود. از آنجایی که شافت پلوس فشار زیادی را تحمل میکند، باید به صورت قطور طراحی شده و از آلیاژهای محکم ساخته شود.
علائم خرابی پلوس
اگر هنگامی که فرمان تا انتها به سمتی چرخانده شود، صدای ضربه یا تق تق به گوش برسد، پلوس چرخ همان سمت خودرو آسیب دیده است. واضح است که اگر هنگام چرخاندن فرمان تا انتهای هر دو قسمت، صدای تق تق شنیده شد، نشانه آن است که پلوس چرخ در هر دو سمت آسیب دیده است.
هر گونه آسیبی که به اجزای پلوس خودرو وارد شود صدایی اضافی تولید میکند و این صدا از سمت موتور شنیده میشود. اما عمده آسیبی که در مورد پلوس اتفاق میافتد، پارهشدن گردگیرهای پلوس است. گردگير پلوس قیفی مانند است و در انتهای پلوس قرار میگیرد. این قطعه وظیفه دارد از ورود گرد و غبار یا سایر آلایندهها و ذرات خارجی و یا ورود آن به سر پلوس جلوگیری کند، از این رو پاره شدن گردگیر پلوس آن موجب وارد شدن صدمات جدی به سرپلوس و مفصلها خواهد شد.
در نتیجه لازم است در نظر داشته باشید که همیشه در موقع سرویس و چکاپ خودرو، گردگیرهای پلوس خودرو هم بازدید شوند تا در صورت پارگی یا کهنگی و آسیب، تعویض شوند.
بر طبق تجربه، عمده آسیبی که به پولس میرسد از ناحیهی گردگیر هاست که با تعویض آنها مشکل برطرف میشود.
اغلب آسیبهای پلوس خودرو چیست و به چه شکل است:
· از دنده در حین رانندگی استفاده غلطی صورت بگیرد
· شل بودن پیچهای سرپلوس
· از ترمز یا ترمز دستی به غلط استفاده شود
· با زود رها کردن کلاچ به ماشین ضربهی شدید وارد شود
· بکسل کردن هر وسیلهای که وزن آن بیشتر از وزن خود ماشین باشد
· این رویه که خودرو به وسیله دنده و در حال حرکت شود (بزنید دنده دو کلاچ را بگیرید وقتی سرعت گرفت کلاج را رها کنید)
· اینکه اتومبیل با هل دادن روشن کنید، منجر به خرابی خواهد شد
خطرات خرابی پلوس خودرو چیست ؟
خرابی پلوس خودرو برای ماشین خطراتی دارد که میتواند برای دارندهی خودرو هزینههایی را به بار آورد، برخی از این خطرات عبارتند از :
· ممکن است موجب شکسته شدن محفظه ساچمهها و قفل شدن چرخها و یا فرمان شود، این مورد در هنگام حرکت میتواند خطرناک باشد
· خرابی پلوس خودرو میتواند در سرعتهای بالا منجر به شکستگی شود و در پی آن به گیربکس آسیب جدی وارد شود
· در صورتی که شکستگی پلوس اتفاق بیفتد، کنترل خودرو دشوار است و میتواند سبب چپ کردن خودرو بشود
· خرابی بلبرينگ پلوس میتواند گردش آن را مختل کند و به آن آسیب برساند.
اگر علاقمند هستید مقاله واتر پمپ چیست را بخوانید.
وظیفه پلوس خلاص کن چیست؟
از جمله قطعاتی است که در خودروهای شاسی بلند استفاده میشود برای اینکه محور جلو همیشه و در حین حرکت درگیر نباشد، از پلوس خلاصکن استفاده میشود و چندین مزیت به دنبال دارد. در خودروهای دیفرانسیل دوگانه که از نوع چهار چرخ نیستند، وقتی خودرو در حال حرکت است، چرخش تایرهای جلوی خودرو پلوسها را میگرداند. چرخش پلوسها به درون هوزینگ دیفرانسیل انتقال مییابد.
در ادامه این چرخش سبب گردش بقیه قسمتها میشود. از جمله اینکه کرانویل شروع به چرخش کرده و پینیون را میچرخاند. چرخش قطعه پینیون نیز گاردان جلو را فعال میکند. بدین ترتیب قطعات همیشه درگیر و در گردش هستند که سبب میشود تا همیشه نیاز به مراقبت و سرویس و کنترل واسکازین دیفرانسیل جلو باشد و گریسکاری گاردان جلو مدام بررسی شده و در صورت نیاز انجام شود که در ناحیه چهارشاخها مشکلی بروز می یابد.
پلوس خلاص کن اما این مزیت را دارد که انتقال حرکت از تایرها به پلوس قطع میشود و در نتیجه تمام بخشها مانند کرانویل، پینیون، چهارشاخها و گاردان در زمانی که نیاز به چرخش ندارند، از چرخش معاف میشوند و بدین ترتیب استهلاک کمتری دارند.
اما وقتی پلوس خلاصکن روی محور جلو نصب میشود، انتقال حرکت از تایرها به پلوس قطع شده و در نتیجه تمام قسمتهای بعدی یعنی کرانویل، پینیون، چهارشاخها و گاردان در زمانی که لازم نیست، حرکتی داشته باشند ار حرکت معاف میشوند.
تعمیرگاه گیربکس اتوماتیک اوتاناکار بهترین مقالات را بخوانید.
سوالات متداول
1. عوامل موثر بر آسیب پلوس خودرو چیست؟
عمده آسیبهایی که پلوس را درگیر میکند، به سبب پارگی و یا فرسودگی گردگیر پلوس است، لذا نیاز به مراقبت دارد و باید به موقع تعویض شود.
2. خطرات خرابی پلوس خودرو چیست ؟
بخشی از آسیبهایی که به پلوس وارد میآید با بروز صدای تق تق آشکار میشود. اگر به موقع نسبت به تعمیر آن اقدام نشود، خطر شکستگی در هنگام حرکت و در سرعت بالا را در پی دارد.