سیستم ترمز ebd یکی از اجزا مکانیکی و الکتریکی خودرو است که سبب توقف خودرو در زمان مناسب میشود. این به معنای توزیع الکترونیکی نیروی ترمز بین چرخ ها است. با هدف گرفتن پاسخ این پرسش که کاربرد سیستم EBD چیست ؟ تا پایان این مقاله با ما همراه باشید. EBD به نوعی در کنار سیستم ترمز ABS قرار میگیرد و به عنوان مکمل این سیستم ترمز ضد قفل در خودروها عمل میکند. سيستمebd در شرایط مختلف رانندگی در جاده با توجه به فشار وارد بر هر یک از چهار چرخ خودرو کار میکند. به گونهای که این سیستم فشار وارد آمده بر چرخ و اصطکاک هر چرخ را در هر لحظه با توجه به سنسورهایی که دارد کنترل میکند و بسته به اینکه چرخ ه میزان با جاده اصطکاک دارد نیروی مناسب را برای توقف آن فراهم میکند. اگر میخواهید راجب علائم خرابی روغن گیربکس اتومات که یکی از رایجترین مشکلات یربکس است بیشتر بدانید میتوانید این مقاله را بخوانید.
بدین ترتیب در پاسخ پرسش عملکرد سيستم EBD چیست ؟ باید گفت این سیستم با این شیوه از وارد آمدن نیروی زیاد به چرخی که اصطکاک کمتری دارد جلوگیری میکند و از انحراف خودرو و خارج شدن از مسیر بر اثر ترمزگیری جلوگیری میکند.
سیستم EBD برگرفته از Electronic Brake force Distribution به معنای توزیع الکترونیکی نیروی ترمز بین چرخهاست.
خطر انحراف و خروج از مسیر در جادههای برفی بیشتر است. در شرایطی ممکن است در یک لحظه یکی از چرخهای خودرو بر روی یخ باشد و چرخ دیگر بر روی ناحیهی آسفالت باشد، در این حالت اگر نیروی یکسان به این چرخها وارد شود، چرخی که بر روی لایهی یخ وجود دارد چون اصطکاک کمتری با سطح جاده دارد ناگهان قفل میشود و این اتفاق موجب انحراف خودرو و خروج آن از مسیر میشود.
اما در مقابل زمانی که خودرو به EBD یا سامانه توزیع الکترونیکی مجهز باشد میتواند به چرخی که بر روی سطح با اصطکاک کمتر است نیروی کمتری وارد کند و تعادل خودرو را حفظ کند.
اگر بپرسید موارد مصرف سیستم ترمز ebd چیست ؟ باید گفت سیستم ترمز EBD تنها بر روی سیستم ترمز ABS نصب شده و کارایی دارد لذا آن دسته از خودروهایی که سیستم ترمز ABS دارند، میتوانند با کمک سنسور EBD ترمز مطمئنتری داشته باشند اما این نکته در مورد خودروهایی که ترمز دیسکی دارند، صادق نیست.
سيستم ترمز ضد قفل (abs ، ebd ، eba)
اغلب این پرسش مطرح میشود که نقش ebd چیست در سیستم ترمز خودرو. در سیستم یک سیستم ترمز متشکل از اجزایی است که به صورت همگرا در شرایط بحرانی و ترمز ناگهانی عمل کرده و از منحرف شدن خودرو در مسیرهای لغزنده جلوگیری میکند. اجزای این ترمزها معمولا به چهار بخش سنسورهای سرعت، پمپها، سوپاپها و کنترل کننده خلاصه می شود. ترمزهای ضد قفل ساختاری الکترونیکی دارند و میتوانند در زمانی کمتر از یک ثانیه ارتباط مناسب بین لنتهای ترمز و دیسک یا کاسهها را برقرار کنند و سپس قطع کنند. این رفتار قطع و وصلی و ناپایدار از انسداد و قفل شدن ترمزها جلوگیری میکند.
در سیستم ترمز ABS چرخها با کمک حسگر هایی که به آنها متصل هستند در زمانی که ترمز گرفته میشود، فشار پیستونی را بر روی ترمز خودرو کاهش میدهند. پس از آن با کم شد قدرت ترمز، فشار وارده بر روی چرخها کمتر میشود و سرانجام چرخها دوباره قدرت حرکت پیدا میکنند. بدون ترمز ABS و در شرایط عادی، حدود پنج ثانیه طول میکشد تا یک خودرو با سرعت ۱۰۰ کیلومتر به حالت سکون کامل برسد.
با کمک ترمز ABS ، ضربات منظمی در پدال ترمز ایجاد میشود که دلیل آن باز و بسته شدن سریع سوپاپها خواهد بود و در برخی از ترمزهای ضد قفل، تا ۱۵ بار در ثانیه رخ میدهد.
وظیفه EBD چیست و چه نقشی در سیستم ترمز دارد؟
به واسطهی EBD، این سیستم بر حسب وزنی که هر چرخ تحمل میکند فشار لازم را به چرخ وارد میآورد. بدین ترتیب ترمزگیری به بهترین نحو صورت میگیرد. این سیستم این قابلیت را دارد که اگر بار یا مسافر به خودرو افزوده شده، نیروی ترمز وارد بر هر چرخ تغییر کند.
اگر میخواهید راجب علائم خرابی شفت گیربکس که یکی از رایجترین مشکلات کیربکس است بیشتر بدانید میتوانید این مقاله را بخوانید.
نقش EBA در سیستم ترمز خودر در کنار EBD چیست ؟
به سبب تجربهای که برخی از رانندگان از استفاده از ترمزهای قدیمی دارند؛ به صورت ذهنی، در هنگام مواجهه با خطر ناگهانی پای خود را کامل بر روی ترمز فشار نمیدهند تا قفل شدن چرخها جلوگیری کنند. اما این موضوع در مورد ترمزهای ABS صادق نیست و اتفاقا برای توقف کامل و ترمز قوی باید پدال را با نهایت قدرت فشار داد تا تمام قدرت ترمز لحاظ شود.
برای رفع چنین مشکلی که به سبب نگرانی ذهنی راننده اتفاق میافتد، سیستم EBA با سنجش شیوه و میزان فشار دادن پدال ترمز میتواند شرایط بحرانی و خطر را تشخیص دهد. یعنی اگر پدال ترمز به صورت ناگهانی با فشار بالایی به میزان ۶۰٪ کورس فشار داده شود، این سیستم تشخیص میدهد که شرایط بحرانی و اضطراری است و بدنبال آن، فشار هیدرولیک ترمز را تا میزان حداکثر ممکن بالا میبرد و بدین ترتیب دقیقا مثل این است که پدال ترمز با تمام قدرت فشار داده شود.
موارد ضروری استفاده از سیستم EBD چیست؟
شرایطی که مسیر و جاده لغزنده است. در فصل پاییز و زمستان به سبب بارش و گاهی یخزدگی معابر ترمزگیری را مشکل میکند و در واقع در چنین شرایطی ترمز گرفتن میتواند خطرات جبرانناپذیری به بار بیاورد.
همچنین در مواردی که خودرو بار اضافه حمل میکند و وزنی که به چرخها وارد میشود یکسان نیست، خطر ترمز ناگهانی بدون ebd چیست ؟ ترمز ناگهانی بدون چنین سیستمی میتواند خودرو را منحرف کرده و سبب بروز حادثه شود.
همچنین در مواقعی که خودرو در حال عبور از پیچهاست فشار وارده بر چرخها یکسان نیست. در واقع ترمزگیری در پیچها و یا در هنگام دور زدن سبب میشود چرخهای خودرو که به سمت داخل پیچ هستند، نیرو و فشار بیشتری را تحمل میکنند و از سویی دیگر اصطحکاک بیشتری نیز با سطح جاده دارند. اما چرخهایی که بیرونی خودرو از سمت پیچ با توجه به فشار کمتر بر روی آنها اصطکاک کمتری با سطح جاده خواهند داشت.
در اینگونه موارد است که سیستم EBD وارد عمل میشود و نیروی لازم و مناسب برای را به هر چرخ را به آن وارد میکند. بدین ترتیب ترمزگیری با خطرات کمتر صورت میگیرد و احتمال خروج خودرو از مسیر و برخورد آن با وسایل دیگر کاهش مییابد.
اگر میخواهید، شما میتوانید بهترین مقالات و خدمات را در تعمیرگاه گیربکس اتوماتیک اوتاناکار داشته باشید.
در هنگام ترمزگیری مزایای ebd چیست ؟
در مجموع مزایای ebd در هنگام اقدام به ترمز را میتوان به شرح زیر جمعبندی کرد:
1. نیروی لازم بین چرخهای جلو و عقب توزیع شود. این سبب بهبود کارایی ترمز و کاهش فاصله ترمز تا محدوده خطر میشود.
2. کنترل بهتر در شرایط رانندگی مختلف: EBD این سیستم قادر است شرایط مختلف رانندگی را تشخیص دهد، از جمله جادههای خشک، مرطوب یا لغزنده است و نیروی ترمز را بهطور خودکار تنظیم میکند. این کنترل هوشمندانه به راننده کمک میکند تا در هر شرایطی بهترین کنترل را بر روی خودرو داشته باشد.
3. کاهش خطر لغزش: در چنین شرایطی نقش ebd چیست ؟ این قطعه با توزیع مناسب نیروی ترمز بین چرخهای مختلف، EBD میتواند لغزش و انحراف را کاهش دهد. این امکان باعث میشود که خودرو در حالتهای لغزنده مانند ترمز زیاد یا مسیرهای لغزنده کنترل بهتری داشته باشد.
4. افزایش عمر ترمزها: با توزیع مناسب نیروی ترمز، ترمزها بهطور یکنواختتر و کمتر بر روی یک چرخ خاص فشار اعمال میکنند. این موجب کاهش فشار و سایش ناهمگون در ترمزها میشود و عمر مفید آنها را افزایش میدهد.
5. بهبود عملکرد در توقف اضطراری: EBD در شرایط توقف اضطراری این مزیت را ایجاد میکند تا خودرو به سرعت و با طی کردن کمترین مسافت ممکن توقف کند.
اگر میخواهید راجب تقه زدن گیربکس اتوماتیک که یکی از رایجترین مشکلات کیربکس است بیشتر بدانید میتوانید این مقاله را بخوانید.
سوالات متداول
1. نقش سیستم ترمز ebd چیست ؟
این سیستم بدین صورت است که فشار وارد بر هر یک از تایرها را بر حسب میزان فشار و یا موقعیتی که در پیچ دارند، تنظیم میکند.
2. سیستم eba چگونه عمل میکند ؟
این سیستم با سنجش میزان سرعت عملکرد راننده در فشردن پدال و شدت فشردن آن تشخیص میدهد که خودرو در موقعیت خطر است در نتیجه فشار هیدرولیک ترمز را تا بیشترین حد ممکن بالا میبرد.