راهنمای صفر تا صد استفاده از دنده دستی در گیربکس اتوماتیک

فهرست مطالب

چقدر با نحوه استفاده از دنده دستی در گیربکس اتوماتیک آشنا هستید؟ معني حروف دنده در یک ماشين دنده اتومات چه می‌تواند باشد؟ tiptronic چیست؟ با تعمیرگاه گیربکس اتوماتیک اوتاناکار همراه باشید تا از ویژگی گیربکس اتومات تیپ ترونیک، مزایا و معایب آن صحبت کنیم. قبل از هرچیز با چشمانی بسته، گذشته را تصور کنید، سیستم حمل و نقل انسان‌ها از درشکه و اسب و گاری طی یک قرن یا چند دهه امروزه به ماشين دنده اتومات و قطارهای معلق در هوا با سرعت نزدیک به سرعت جت رسیده است. چه کسی در چند دهه قبل باورش می‌شد چنین پیشرفتی امکان پذیر باشد؟ همین 20 سال پیش را تصور کنید، آموزش رانندگي با پیکان‌های فرسوده و کلجار افراد با کلاچ و دنده عجیب غریبشان و … چه روزهایی بود.

آموزش رانندگي با ماشين دنده اتومات

آموزش رانندگي با ماشين دنده اتومات یکی از ملزومات دنیای امروزاست، چرا که به هر دلیلی ممکن است مجبور به حرکت و رانندی با یک ماشین اتوماتیک شوید. در مبحث آشنایی و استفاده از دنده دستی در گیربکس اتوماتیک ابتدا به تشریح و تعریف حروف حک شده بر روي دنده خواهیم پرداخت. لازم به یادواری است که رانندگی با یک ماشين دنده اتوماتیک به مهارت متفاوتی با رانندگی با ماشین‌های دنده‌ای همچون پژو نیاز دارد اما پیش نیاز و شروع آموزش در این خصوص شناختن و دانستن معني حروف دنده است.

معني حروف دنده در یک ماشين دنده اتومات به شما در راحت‌تر راندن آن ماشین کمک بسیار خواهد کرد.

نحوه استفاده از دنده دستی در گیربکس اتوماتیک

P  یا پارکینگ

P یا  parking؛ حرف P حالت پارک ماشین را نشان داده و لازم است تا در صورت توقف، دنده را در این وضعیت قرار دهید. حالت P سبب می‌شود تا ماشین در موقع توقف به حرکت نیفتد. در این حالت حتی اگر پدال گاز را فشار دهید ماشین تکان نخواهد خورد.

 R یا دنده عقب

Rیا Revers؛ همچون معنی عبارت لاتین آن، حرف R یعنی عقب رفتن. با رفتن به وضعیت R پس از برداشتن پا از روی ترمز ماشین آماده رفتن به سمت عقب است. این وضعیت نیز همچون دنده عقب در ماشين دنده‌ای عمل می‌کند.

N  یا دنده خلاص

N یا Neutral؛ همچون حالت دنده خلاص در ماشين دنده‌ای، این وضعیت سبب می‌شود ماشين دنده اتومات شما در سرعت ثابت قرار گیرد.

D  یا رانندگی

D یا Drive؛ عبارت لاتین Drive به معنی رانندگی است و این وضعیت در یک ماشين دنده اتوماتیک یعنی ماشین آماده شروع کردن به حرکت است. در این صورت هنگان نشستن پشت فرمان ماشين دنده اتومات خود برای آغاز حرکت باید به وضعیت D رفته و پای خود را از روی ترمز بردارید.

مواردی که در غالب معني حروف دنده در بالا بیان شد اصلی‌ترین حالت‌های دنده اتومات هستند که در ابتدای آموزش رانندگي با ماشين دنده اتومات باید به آن توجه داشته باشید. لازم به ذکر است که در بعضی موارد غیرا از حروف R،D،Nو P اعداد 1 2 و 3 نیز حک شده است. این موارد برای مواقعی است که تحت بعضی شرایط خاص رانند بتواند کنترل ماشین را بدست گرفته و خود به صورت دستی دنده عوض کند. اما نحوه استفاده از دنده دستی در گیربکس اتوماتیک به چه صورت است و آیا کار درستی است یا نه؛ مواردی هستند که در ادامه مبحث استفاده از دنده دستی در گیربکس اتوماتیک به آن خواهیم پرداخت با اوتاناکار همراه باشید.

نحوه استفاده از دنده دستی در گیربکس اتومات

بنا به شرایط یا میل شخصی راننده ممکن است لازم شود با یک ماشين دنده اتومات به صورت دنده دستی حرکت کرد، اما چطور؟ برای رانندگی با دنده دستی لازم است ابتدا وضعیت دنده را به حالت مخصوص آن هدایت کرد.از طرفی برای تعویض دنده مثلا برای رفتن از دنده 1 به 2 لازم است دنده را به سمت علامت + فشار داده شود. و همچنین برای کاهش دنده از 3 به 2 باید دنده را به سمت علامت – فشار دهید.

شاید لازم باشد بدانید در این حالت شما خواهید توانست دنده‌ای که در آن هستید را بر روی صفحه نمایش مشاهده کنید. پس از آن که نحوه استفاده از دنده دستی در دنا اتومات را فراگرفتیم سوال پیش آمده این است که چه زمان استفاده از دنده دستی در گیربکس اتوماتیک لازم خواهد شد؟

استفاده از گیربکس تیپ ترونیک

بهترین زمان استفاده از دنده دستی در گیربکس اتوماتیک

تصور کنید در یک سراشیبی در حال رانندگی هستید، در این وضعیت فشار زیادی به دیسک‌های ترمز خواهد آمد؛ به منظور جلوگیری از ایجاد آسیب برای ماشین بهتر است از دنده سنگین برای حرکت استفاده کنیم، و یا در سربالایی‌ها که لازم می‌باشد در دورهای بالا سبقت گرفته شود و شتاب بیشتری لازم است بهتر است از دنده دستی استفاده شود. در حین تردد در ترافیک‌های سنگین که سرعت ماشین بین 0 تا 10 متغییر است لازم می‌شود تا از دنده دستی استفاده کرده و گیربکس مداوم روي دنده یک قرار داشته باشد.

یک نکته مهم که غالبا برای افراد سوال پیش خواهد آورد این است که آیا برای استفاده از دنده دستی در گیربکس اتوماتیک لازم است توقف کامل صورت گیرد؟ خیر لازم نیست یعنی در حین حرکت بنا به شرایط یا دلخواه راننده خواهد توانست دنده را به حالت دستی یا اتومات تغییر وضعیت دهد.

مقاله مرتبط: علائم خرابی سلکتور گیربکس اتوماتیک

تیپ ترونیک چیست؟

چندی پیش شرکت پورش تکنولوژی تیپ ترونیک را بر روی مدل 911 استفاده و به بازار معرفی کرد. سپس حق استفاده از آن را به کمپانی‌های دیگر فروخت. برای تعریف تیپ ترونیک باید بگوییم فناوری نوظهور تیپ ترونیک توسط یک دسته که پشت غربیلک فرمان تعبیه شده، به راننده این امکان را می‌دهد تا بتواند دنده را کم یا زیاد کند. در این حالت دو علامت مثبت و منفی وجود دارد که علامت مثبت سبب افزایش دنده شده و علامت منفی، باعث کم شدن دنده.

در اصل هدف از طراحی حالت تیپ ترونیک، تنها بهبود عملکرد ماشین نبود، اما کلیت داستان به همین تعویض دنده دستی ختم نمی‌شود، یکی از مهمترین ویژگی تیپ ترونیک این است به راننده اجازه می‌دهد قبل از سیستم هوشمند خودرو، دنده را کم یا زیاد کند تا سرعت و گشتاور خودرو افزایش یابد.

تیپ ترونیک چیست

ویژگی گیربکس تیپ ترونیک

  1. ایجاد ایمنی بیشتر و راحتی در حین رانندگی
  2. تاثییر بسیار زیاد در کاهش سوخت ماشین
  3. به افزایش هیجان در رانندگی کمک بسیار می‌کند
  4. تعویض دنده به صورت دستی و خودکار امکان پذیر است.

معایب استفاده از دنده دستی در گیربکس اتوماتیک چیست؟

بسیار پرسیده می‌شود آیا در استفاده از دنده دستی در گیربکس اتوماتیک ایرادی وجود دارد؟ باید بگوییم که در سراشیبی‌ها و همچنین در شیب تند نباید برای کم کردن سرعت از حالت دستی دنده استفاده کرد. یا با کم کردن سرعت، وضعیت دنده را به حالت دستی برد. در اصل باید از ترمز استفاده کرد! انجام اعمال این چنینی سبب از بین رفتن قطعات درون گیربکس خواهد شد.

مزایا تیپ ترونیک چیست؟

از جمله فواید و مزایای تیپ ترونیک این است که در زمان ترافیک می‌توانید. دنده را برروی یک ثابت نگهداشته و از استهلاک صفحه کلاچ و پیستون‌ها یا افزایش دمای روغن جلوگیری کنید. همانطور که می‌دانید در دراز مدت هر کدام از این دلایل سبب می‌شود تا گیربکس نیاز به تعمیر و سرویس پیدا کند. به همین جهت لازم و ضروری است تا در ترافیک، سربالایی یا سراشیبی از ویژگی های تیپ ترونیک استفاده کنید.

چرا اوتاناکار را برای تعمیر و سرویس دوره ای گیربکس اتوماتیک خود برگزینیم ؟

گروه اوتاناکار متشکل از مهندسین و متخصصین امر تعمیر و مکانیک کارهای با تجربه است. که با استفاده از دانش و تجربه مورد نیاز در زمینه سرویس، عیب یابی و تعمير گيربكس اتوماتيک می‌تواند. به هموطن‌های عزیز خدمات مورد نیاز آنها را ارائه دهد. در حقیقت تنظیم و تعمیر گیربکس کار هر مکانیک و تعمیرکاری می‌تواند باشد. اما باید بدانید که عیب یابی و تعمیر گیربکس خودروهای چینی و خارجی و ایرانی کار بسیار دقیق و مهمی است. که سپردن آن به کسی که به صورت تخصصی بر روی تعمیر گیربکس تخصص ندارد کار بسیار اشتباهی است. گروه اوتاناکار با شعار حرفه‌ای؛ ما به به تک تک مراجعین خود متعهد می‌شویم تا با کمترین هزینه بهترین خدمات را ارائه دهیم. سالیان سال است که به قطب بزرگ تعمیر گیربکس خاورمیانه و ایران تبدیل شده است.

معایب تیپ ترونیک

سخنی در پایان

در این مقاله برایتان گفتیم؛ استفاده از دنده دستی در گیربکس اتوماتیک چه مزایا و معایبی دارد. امیدواریم گروه اوتاناکار توانسته باشد سهم کوچکی در پاسه به سوالات شما در خصوص زمان استفاده از دنده دستی در گیربکس اتوماتیک داشته باشد.

سوالات پر تکرار

  1. آیا در جلسات آموزش رانندگي در خصوص استفاده از دنده دستی در گیربکس اتوماتیک توضیح می‌دهند؟

در این خصوص باید با آموزشگاهی که در آن جا برای کسب مهارت و آموزش رانندگي ثبت نام کرده‌اید جویا شوید.

  • معني حروف دنده چیست؟

برای استفاده از ماشین‌های نسل جدید که غالبا با گیربکس اتومات طراحی می‌شوند لازم است تا معنی حروف روي دنده را بدانیم.

در ماشين دنده اتومات حروف p  به معنی park یا پارک است، حروف R برای دنده عقب،N  برای دنده خلاص و D به معنی درایو و برای حرکت استفاده می‌شود.

  • نحوه استفاده از دنده دستی در دنا اتومات به چه صورت است؟

آموزش رانندگي برای اغلب ماشین‌های دنده اتومات شبیه به هم است. در این خصوص برای استفاده از ماشين دنده اتوماتیک دنا نیز باید با نحوه عملکرد دنده آشنا شویم. معني حروف دنده دنا اتوماتیک نیز همچون دیر ماشین‌های اتومات P یعنی پارک، Rیعنی دنده عقب، N یعنی خلاص، D یعنی حرکت به جلو و M برای زمانی است که راننده بخواهد از ماشين دنده‌دار استفاده کند.